Закон и Ред

Прокуратурата: Бившият областен председател на ДПС във Варна Сали Табаков е задържан под стража

Бившият областен председател на ДПС във Варна Сали Табаков е бил задържан под стража след обиск в дома му от служители на Комисията за противодействие на корупцията.

Това съобщи пресцентърът на Софийската градска прокуратура.

По време на претърсването в дома на Табаков са били открити 320 хил. лв., 510 000 евро и 272 златни монети (в съобщението на прокуратурата те са определени като „монети от жълт метал“ с приблизителна стойност от 1 146 100 лева.

Малко след това от Варненската районна прокуратура също разпространиха съобщение, според което по време на обиска в дома на Табаков са били открити и голямо количество боеприпаси:
– 35 000 патрона за различни видове огнестрелно оръжие, както и две гранати, без Табаков да има разрешение за това според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
По тази причина районната прокуратура във Варна също е повдигнала обвинение на Табаков.

Разследването на антикорупционната комисия срещу него обхваща периода от 2018 г. до 2023 г., когато длъжностно лице от Министерство на образованието и науката, обозначено в съобщението на прокуратурата с инициалите А.М., е сключило неизгодна сделка за купуването на превозни средства.

Освен Сали Табаков в качеството на обвиняеми по делото са били привлечени още двама души – въпросният служител в Министерството на образованието – А.М., както и трето лице, обозначено също само с инициали – З.О,  инициалите отговарят на Захир Османов, който е тъст на Табаков. От него също са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. Той е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Обвинението срещу Сали Табаков е и за това, че е помогнал на служителя на образователното министерство да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла „значителна вреда“ за министерството и случаят е особено тежък.

Акцията срещу Табаков и неговия тъст е проведена по досъдебно производство от 21 юни, но за нея се съобщава официално едва сега.

Във вторник Табаков е бил изключен от партийната организация на ДПС-Варна.

За временно изпълняващ длъжността председател на ДПС-Варна е бил избран Ерджан Ебатин. В момента той е директор на регионалната екоинспекция във Варна.

Вчера е сменен и областният председател на ДПС в Шумен Айсел Руфад , заради лоши изборни резултати както в Шуменско, така и в Турция, тъй като Руфад отговаряше и за вота на изселниците в качеството си на зам.- председател на партията. На 9 юни ДПС получи от южната съседка едва 44 000 гласа, с близо 20 000 по-малко от предходните парламентарни избори през април 2023 г. Изселнически организации в Турция обвиняват за провала на вота именно Айсел Руфад като ресорен заместник-председател на ДПС.  Днес Комисията по противодействие на корупцията е имала акция в Нови пазар и това е във връзка с дейността на Айсел Руфад, като зам.-кмет на тази община. Предполага се, че предстои оставката й като депутат.

Related Articles

Back to top button