СВЯТ

НАТО избира официално утре Марк Рюте за свой нов генерален секретар

НАТО ще избере официално утре министър-председателя на Нидерландия в оставка Марк Рюте за свой нов генерален секретар, заявиха днес дипломатически източници, цитирани от Франс прес и БТА.

Постоянните представители на 32-те страни членки на алианса ще одобрят кандидатурата на Рюте на заседание на Северноатлантическия съвет – политическия ръководен орган на организацията, казаха няколко дипломати в Брюксел.

Пътят на Рюте към заемането на поста бе разчистен, след като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си миналата седмица, отбелязва АФП.

Петдесет и седем годишният Рюте трябва да встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО на 1 октомври, заменяйки Йенс Столтенберг. Норвежецът зае поста през 2014 г. и мандатът му беше подновен четири пъти.

Рюте ще оглави НАТО в момент на политическа несигурност и от двете страни на Атлантическия океан и на фона на бушуваща в Европа война.

В допълнение към войната в Украйна, на следващия генерален секретар на алианса може да му се наложи да работи с нов американски президент в лицето на Доналд Тръмп, който е силно критичен към ролята на НАТО, ако милиардерът се върне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември, отбелязва АФП.

Епицентър

Related Articles

Back to top button