СВЯТ

Главчев и Мицотакис изразили на ЕС в Брюксел обща позиция за Северна Македония

Българският премиер Димитър Главчев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изразили обща позиция пред колегите си от Европейския съюз за прякото нарушаване на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония и последиците от това, научи Епицентър.бг.

На вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел първо българскаят премиер Димитър Главчев заявил, че Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.

Главчев обърнал внимание за сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС.

Тогава Мицотакис взел думата и изтъкнал, че ако не е бил българският премиер, нямало да говори отново по тази тема – действията на македонското държавно ръководство срещу международното право.

„Необходимо е всички да разберат, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през плътното спазване на международните споразумения“, заявил гръцкият министър-председател, предаде ЕРТ.

„Президентът и премиерът на РСМ използват име, различно от конституционно, напълно против духа на Преспанския договор. Европейската перспектива на Скопие зависи от спазването на договореностите. Абсолютно ясно казах, че ако Скопие настоява да следва тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако дори не отмени, всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство“, казал още Мицотакис.

„Не вярвам, че Северна Македония смята, че може да направи стъпки към Европа като открие нов, ненужен фронт с Гърция. Това, което казвам, е очевидно и се надявам, че ще бъде разбрано с абсолютна яснота в Скопие. Наистина е едно ненужно измерение, което усложнява отношенията между двете страни. Не е от полза преди всичко и най-вече за самите граждани на Северна Македония“, посочи Мицотакис.

Държавните и правителствени ръководители отново подчертаха значението на добросъседските отношения, необходимостта държавите-кандидатки за членство в ЕС да изпълнят стриктно поетите ангажименти към ЕС и необходимите реформи.

Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. 

Епицентър

Related Articles

Back to top button