България

Калин Стоянов: Евелин Банев-Брендо е влязъл в страната през пролетта на 2022 г.

Вътрешният министър Калин Стоянов дава разяснения пред парламента по случая „Брендо“. Питането на депутатите е относно доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Евелин Банев за изтърпяване на влязла в сила присъда от 6 години затвор, постановена през 2018 година.

Вътрешният министър потвърди информацията, която Епицентър. Бг публикува вчера, а именно, че Евелин Банев – Брендо е влязъл в страната с малък самолет на 08.06.2022 година и това е било проспано от тогавашния вътрешния министър Бойко Рашков, понеже времето било лошо.

„В МВР има информация, че Брендо е влязъл в България от края на март до началото на юни 2022 г. Това е свързано и с обстоятелствата, които са свързани със самолет, преминал през няколко европейски държави, кацнал на летище до Видин, продължил и кацнал в района на Търговище“, обяви пред депутатите Калин Стоянов. 

Това е станало по времето, когато министър на вътрешните работи е бил Бойко Рашков, посочи Стоянов, който тогава е директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). 

„Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група“, коментира Калин Стоянов и добави, че са задържани преди месец.

Министърът нарече като „странно“ присъствието на журналисти на бургаски сайт по време на предаването на Брендо в Софийския затвор. „Беседвано е с тях“, обясни той. 

„На всички следва да е ясно, че Брендо няма да си каже кога е влязъл и кой ме у помогнал. В МВР има информацията от нас се иска тя да бъде проверена и потвърдена. В скоро време, сигурен съм, че ще знаем точно кога е влязъл и по какъв начин“, обясни пред депутатите вътрешният министър. 

МВР проверявало ли е леталните документи дали не са фалшифицирани с подписа на Лена Бориславова, пошегува се депутатът от ИТН Тошко Йорданов. 

Калин Стоянов обяви и, че няма информация защо точно сега се е предал Брендо. 

„Не съм казал, че той е влязъл с този самолет. Периодът съвпада. Тепърва предстои да го проверяваме.“, обясни Стоянов.

„Имаме си един министър. Лети едно самолетче, в България то намира начин да слезе под радарите. Каца си и лошо време пречи на МВР да отидат да видят за какво става дума. Всички, свързани лица по делата с Нотариуса, са минавали през кабинета на този министър. Но този случай със самолетчето не е оперативно интересен. Ние го викахме този министър в комисията, той нищо не каза.  Ние мислехме, че министърът е искал да превърне МВР в политическа полиция. Лъгали сме се и сме лъгали хората, на които сме го говорили. Всичко е било план. Всичко е едни кученца, от записите имаше информация за овладяването на службите… Някои хора си мислеха, че ще векуват и трябваше да си свършат работата. Правилният разказ е – едни хора дойдоха, за да овладеят държавата в собствена полза“, обобщи Маноил Манев от ГЕРБ.   

Бойко Рашков поиска думата. „Не мислех, че поканата към министъра на вътрешните работи, ще се изроди в едно не особено почтително отношение. Не мислех също, че е Калин Стоянов, който дължи назначението си на мене, ще се прави на герой. Тук се подиграват със самолетчета и така нататък. Имаше закрито заседание на парламента. Тогавашният министър на отбраната Заков обясни как са действали нашите ВВС. В онзи момент преди 2 г., когато оново въздухоплавателно средство на 20 г. е кацнало да зареди до Видин, след което е тръгнал в неизвестна посока. Никой не знаеше кацнал ли е някъде. МВР не може да се справи само и затова поискахме съдействие от МО. Самолетът беше открит на изоставено летище край Търговище. Не бяха открити следи от лицата, които са ползвали летателното средство. Беше образувано дело от Окръжната прокуратура в Търговище. Но се обръщат към политическото ръководство на МВР. Не чухме бил ли е Брендо в този самолет. Ако не е бил, къде и как се е укривал. А това е професионалното отношение“, разгениви се Бойко Рашков.

„Не искахме това изслушване да се превърне в разчистване на сметки между бивши партньори. Никой не се интересува от вашите ежби и тайни, които криете един за друг. Хванете се и работете. Ако не можете, подайте си оставките“, призова Цвета Рангелова от „Възраждане“. 

По-рано от МВР заявиха, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към септември 2021-ва година, когато той беше задържан близо до Киев.

По предложение на Цвета Рангелова от партия „Възраждане“ в залата бяха допуснати гл. комисар Атанас Илков – директор на Главна дирекция „Национална полиция“, главен комисар Антон Златанов – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, ст. комисар Боян Раев – заместник-директор на ГДБОП, ст. комисар Дамян Лечев – директор на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“.

Калин Стоянов върна лентата до 2012 г., когато Банев излежава присъда в български затвор.

До 2013 г. той неколкократно е предаван на италианските власти и връщан у нас със съдебни решения.

На 6 февруари 2013 г. той е обявен за международно издирване и от Румъния за трафик на наркотици. На 27 февруари 2013 г. Банев е временно предаден на Италия. С протокол от 26.06.2013 г. Софийски градски съд е прекратил производството по разглеждане на европейската заповед за арест, издадена от Румъния, тъй като той е бил предаден на итлианските власти.

От 2014 г. Банев има наложена забрана да напуска България, наложена по инициатива на Апелативен съд-София. На 27 октомври 2016 г. той подава заявление за издаване на лична карта в СДВР. На следващия ден подава заявление за шофьорска книжка. Те са му издадени със срок на валидност до 2026 г.

На 11.07.2017 г. Банев е обявен за международно издирване от шенгенската система от Румъния. През 2018 г. му е наложена втора забрана да напуска България. Тогава влиза в сила присъдата на Софийски градски съд с наказание 6 години затвор. Обявен е за международно издирване от Интерпол с червена бюлетина.

Последното отразено преминаване на Брендо през български граничен пункт е на 13.07.2013 г. Тогава е конвоиран от Италия.

През 2021 г. в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е постъпила спешна телеграма от Интерпол-Украйна за задържането на Банев на територията на Киевски регион. Българската дирекция е потвърдила международната заповед за издирване, предоставени са снимки и негови отпечатъци, както и всички необходими документи за екстрадация. 

Очаквайте подробности

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button