Закон и Ред

Нико Тупарев отклонявал милиони към личната си сметка. Съдът решава дали да го остави зад решетките

Състав на Софийския градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Той е обвинен, че през 2020 година – на три пъти, е наредил от фирмената сметка, на дружеството, в което е бил съдружник, да бъдат преведени в личната му сметка общо 1 400 000 лв. 

Апетитите на шоумените Нико Тупарев и Александър Тошев (известен като Джони Каскета), освен в телевизионни формати, концесии за плажове, пиар услуги, политически кампании и медии, се насочват и към усвояване на средства в областта на биоразнообразието. Става въпрос за възложени от Министерство на околната среда водите поръчки за дейности, анализи и теренни проучвания за управление на зоните по НАТУРА, на стойност 30 милиона лева. Това съобщиха представители на зелените организации, предаде ПИК.

На Тупарев, Тошев и кръга от продуценти, явно не им стигат шоу програмите Биг и Вип Брадър, Ергенът, Игри на волята, Денсинг старс, Черешката на тортата, Хелс кичън и Стани богат, с които са завладели националните телевизии. Преди да се скарат, конгломератът от фирми, наречен „КАНТОРАТА“, се насочват и в други области, където има пари, каквато е опазване на околната среда.

Кръгът от над 100 фирми около Тупарев, Тошев и техните съдружници се е ситуирал в столичния район Средец, на ул. „Янтра“ 12, на гърба на кино „Влайкова“. Там е регистрирана и фирмата „Приорити консултинг“ с управител Асен Кръстев, която е основната част от Консорциума „Екосистем Натура 2000“, който иска да вземе поръчката от 30 милиона лева от Министерство на екологията.

Другият член на обединението е компанията „Бим колсултинг“. Тя също няма нищо общо с биоразнообразието. Собственост е на Добромир Михайлов Петров. Представя се за племенник на Кристалина Георгиева, за да има достъп до високите етажи на властта.

Има и една много странна връзка и зависимост.

Фирмите на Асен Кръстев и Добромир Петков и консорциумите, в които те са участвали, определено са били силно толерирани в МОСВ, когато начело на ведомството са били Борислав Сандов и Тома Белев (лидери на „Зелено движение“). Без да имат нищо общо с опазване на природата, двамата са инкасирали значителни, в милиони, приходи от министерството.

Действията на кръга от фирми, със седалище на ул. „Янтра“ 12, известни и като „КАНТОРАТА“, защото главна фигура сред тях е адвокат Милан Зарев, се характеризират с подчертана агресивност и използване на добре известни съмнителни практики. Неслучайно от доста време, включително и напоследък, компании от тази група са разследвани от КЗК и други органи.

Връзката на групата със структури и лица от МОСВ е породена от факта, че Александър Тошев (Джони Каскета) е брат на жената на бившия екоминистър Нено Димов. Същевременно Тошев е известен с близостта си с Цветан Цветанов, съвместно с когото правеха кампаниите на ГЕРБ, и за чиято коректност при използване на средствата Бойко Борисов имаше сериозни съмнения. По време на мандата на Димов лица около тези хора са били назначавани в МОСВ. Тошев и Тупарев са получавали от екоминистерството и средства за медийни услуги и пиар, твърдят зелени организации.

Дали фирмите от кръга „Янтра 12“ ще получат 30 милиона лева, предстои да разберем. Основателно обаче е съмнението за наличие на експертност на тези лица в тази област. Още повече – от тази поръчка зависи управлението на 40 000 км. км от страната, а едно формално, некачествено и непрофесионално изпълнение ще блокира всички инфраструктурни проекти в цялата страна.

Related Articles

Back to top button