България

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС на 1 юли

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли 2024 г. от 9.00 часа.  Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират. Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

 

Тази седмица държавният глава прие на разговори представителите на политическите партии в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, „Възраждане“, „“БСП за България“, ,Има такъв народ“, „Величие“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. Борисов даже обяви, че ще отиде да вземе мандат с кандидат премиера. 

От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят предложения от ГЕРБ кабинет. От ПП-ДБ са категорични, че остават в опозиция.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепят нито правителство на ГЕРБ, нито на ДПС. 

Депутатите от БСП също обявиха, че тяхната формация няма да подкрепи нито ГЕРБ, нито ДПС. Те виждат вариант за експертно правителство на националното спасение с третия мандат и са готови да участват в преговори с всички формации за такъв кабинет.

ИТН поиска „експертен кабинет“. Според „Величие“ трябва „програмно правителство“.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button