Общество

Скандално! Откъде Васил Терзиев знае какво ще е решението на съда?

Другата седмица чакаме и съдията по делото какво ще напише. Може и въпросът с оставката на Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет наесен“.

Това заяви тази сутрин в ефира на БТВ кметът на София Васил Терзиев във връзка с делото, по което Ваня Григорова оспорва изборните резултати.

Попитан от водещата защо смята, че ще се стигне до избори, столичният градоначалник изтърси: „Де да знам! Шесто чувство“.

На последващ въпрос съмнява ли се в обективността на българския съд, Васил Терзиев отговори не без доза ирония: „В безпристрастния български съд – никога.“


Както се казва, Васил Терзиев загази с двата крака.

Първият въпрос, е откъде Васил Терзиев знае какво ще е решението на съда?
Вторият е, кой му е дал право да го оповестява публично?

Трето, да не би съдията да се ръководи от „шестото чувство“ на неспособния да се справи с кметските дела градоначалник, преди да напише решението си.

 Да се издават предварително решенията на съда, е повече от скандално, а да се коментират – недопустимо!

„Шестото чувство“ на Васил Терзиев показва или зависимости на „независимия“ съд от политически сили или упражняване на натиск от заинтересованото лице в процеса.

 Каквото и да е, скоро ще стане ясно.

Едно е сигурно обаче – столичният градоначалник грубо и безпардонно манипулира предварително общественото мнение и вкарва съдебната система в политическа употреба.

От друга страна,  Васил Терзиев отказва да изпълни влязло в сила решение на ВАС за възстановяване на старата организация на движението по булевардите „Витошка“ и „Патриарх Евтимий“ в центъра на София.

Неспазването на конституционната норма за независимост на съдебната власт се превръща в трайно поведение на представителите на ПП от момента на появата им на политическата сцена в България. 

В този смисъл Васил Терзиев е отличен последовател на Кирил Петков, чийто старт в политиката започна с прегазване на Конституцията, а присъствието му на върха на изпълнителната власт бе белязано от многократно нарушаване на законите в страната.

Както е известно, най-значимо влияние върху негативното мнение за правораздавателните институции оказват „обществено значимите дела“, каквото е делото за последните кметски избори в София, и поведението на политическите представители в съдебния процес.

Днешната изява на Васил Терзиев доказва това.
Жалкото е, че кметът на столицата е толкова бос по въпросите на държавното управление, че дори не разбра какъв скандал си спретна.

Епицентър

Related Articles

Back to top button