Закон и Ред

Тв продуцентът Нико Тупарев е арестуван, източвал „Ергенът”, „Биг брадър”, „Денсинг старс”

Един от най-мащабните телевизионни продуценти в България – Нико Тупарев е арестуван!

Пресцентърът на МВР лаконично потвърди, че Тупарев е арестуван, без да даде подробности.

По информация на OFFNews той сега се намира в болнично заведение в София като част от рутинните процедури при задържане.

По данни от вътрешен източник на Narod.bg, пожелал анонимност, Тупарев години наред се е ползвал с чадър в съдебната система и прокуратурата, благодарение на който е извършвал злоупотреби, които сега излизат наяве.

В началото на май 2024 г. КЗК образува дело по сигнал, подаден от форма „Еко брикет“ АД срещу няколко продуцентски компании и тв продуценти – „Ту най ту“, „Еф хикс камера“ и съдружниците в тях Никола Тупарев, Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов за мащабни източвания на продуцентската фирма „Олд Скул” в Нова ТВ и bTV и образува производство за забрана на нелоялна конкуренция под номер 389 от дата 14.05.2024г..

Криминалисти и независими експерти предвиждат, че следващите лица, към които прокуратурата и Темида ще се насочат, са именно партньорите на Тупарев – Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов, за участието им в мащабните разследвани схеми на Тупарев.

От набраните от КЗК над 400 страници доказателства става ясно, че Нико Тупарев, е източвал чрез сложна финансово-юридическа схема чрез поставени свои фирми милиони левове от телевизионните предавания „Ергенът”, „Биг брадър”, „ВИП брадър”, „Денсинг старс”, „Стани богат”, „Игри на волята”, „Черешката на тортата”, „Хелс кичън”, „Моята звездна кухня със Силвена Роу” и много други. Разследва се дали самите Нова и bTV са участвали в измамната практика.

Нико Тупарев е реализирал схемите, по които се работи, със съдружниците си Мая Тодорова и Радослав Тушев във фирмите „Еф Хикс Камера” ООД и „Репъблик ъф Кънтент” ООД, където Мая Тодорова и Радо Тушев имат по 20%, а Тупарев 60% и с фирмата „Ту Бай Ту” ООД, където Тупарев партнира с Витомир Саръиванов в съотношение 50/50.

С фирмата „Репъблик ъф Кънтент” ООД и „Еф Хикс Камера” ООД Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев ежегодно реализират формата „Ергенът“, „Денсинг старс“, „Стани богат“ и „Хелс кичън“ в bTV и Нова, а с „Ту Бай Ту” ООД Тупарев и Витомир Саръиванов правят „Игри на волята“ в Нова.

Фирмата „Еко брикет“ твърди, че правейки продукции през други фирми, екипът на „Олд скул“ (някога „СИА Адвъртайзинг“) отклонява ноухау от компанията майка и така я ощетява финансово. Комисията е счела, че жалбата има основание и е започнала производство, тъй като „Еко брикет“ посочва“, че печалбата ѝ се формира изцяло от дивидент от прихода на „Олд скул“/СИА Адвъртайзинг.

Обяснено по друг начин – голямата продуцентска компания е отчитала дивидент от печалбата си на „Еко брикет“ и в един момент“ е спряла да се отчита, правейки предаванията си през други фирми. „Еко брикет“ е създадена в София през 2001 г. и въпреки името си не се занимава с еко брикети, а като предмет на дейност е вписано създаването на телевизионни програми.

Името на Нико Тупарев се свързва и с тв боса Дидие Щосел, заемал шефското кресло в Нова ТВ, а сега началник в групата на bTV.

Французинът прибирал обратно от Тупарев бонуси, за да позволява схемата да върви години наред. През последните 15 г. по този начин са потънали над 100 млн. лева, твърди Narod.bg.

Подобни обвинения през годините получиха лица като Цветан Василев, семейство Баневи и Десислава Иванчева.

Related Articles

Back to top button