ЛЮБОПИТНОНЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Марсоходът на НАСА откри странен камък на Марс СНИМКИ

Марсоходът Perseverance на НАСА се натъкна на мистериозно явление. На участък, наречен Маунт-Уошбърн, в кратер, устройството откри странен светъл камък, който се откроява сред марсианския пейзаж с необичайната си текстура и състав.

Този обект, наречен „Atoko Point“, привлече вниманието на учените с уникалните си характеристики. Камъкът с размери 45 на 35 сантиметра ярко се откроява на фона на тъмните камъни, които го заобикалят.

Изследвания с помощта на SuperCam и Mastcam-Z показаха, че камъкът е съставен от минерали пироксен и фелдшпат, което го отличава от другите скали в района.

Има спекулации, че Atoko Point може да е възникнал от подземно натрупване на магма, което в даден момент се е отворило на повърхността. Алтернативна теория е, че камъкът може да е бил пренесен до сегашното си местоположение от древна река, течаща по повърхността на Марс.

Един от ръководителите на научната кампания Брад Гарчински изрази възторг от откритието: „Разнообразието от текстури и състав в планината Уошбърн представлява колекция от геоложки дарове, донесени от ръба на кратера и може би отвъд него. Но сред всички тези различни камъни имаше един, който наистина привлече вниманието ни“.

Екипът от учени е убеден, че това откритие ще помогне да се научи повече за древните геоложки процеси, които са формирали повърхността на Марс. Perseverance вече продължи по пътя си към следващата точка, наречена Bright Angel, където ще продължи да търси признаци на древен живот на Марс.

Превод и редакция

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

Новините Днес

Related Articles

Back to top button