Закон и Ред

Евелин Банев – Брендо е бил в България, докато е издирван с червена бюлетина от Интерпол

Евелин Банев – Брендо е бил в България, докато е издирван с червена бюлетина от Интерпол
През цялото това време вътрешни министри са били Румяна Бъчварова, Пламен Узунов, Валентин Радев, Младен Маринов, Христо Терзийски, Бойко Рашков, Иван Демерджиев

Евелин Банев – Брендо е бил в България, докато е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Румъния. bTV разполага с копие на личната карта на Банев, издадена след международната заповед за издирване.

27 октомври 2016 г. – това е датата, на която е издадена личната карта от МВР София. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова не си спомни пред bTV да ѝ е докладвано за подобен случай, но обясни, че издаването на документи не влиза в задълженията ѝ.

Заместникът ѝ Красимир Ципов уточни, че контролът се извършва от местните полицейски управления.

bTV откри и свидетели, които твърдят, че Банев е бил в България. Валерия Цветкова работи в село Тлачене. Казва, че преди 2 години самият Банев лично отишъл там, за да си извади пълномощно. Носил и валидна лична карта.

„Поисках лична карта, те я дадоха, сверих данните. На мен името нищо не ми говори. После след това разбрах кой е, след като дойдоха полицаите“, заяви Валерия Цветкова, Специалист в кметство Тлачене.

Служителите в кметството си спомнят, че Банев е бил със спортно облекло и е казал, че е дошъл в Тлачене за трюфели.

Няма официално потвърждение, дали в селото наистина е бил Банев. Попитахме и МВР- има ли Банев издаден личен документ през 2016 година. Отговор към момента няма. Но вчера директорът на Националната полиция каза, че Брендо няма валидни български документи.

„Тук въпросът е той как си е получил документа –дали е отишъл да си го вземе, което означава, че някой се е срещнал с него. Или е с упълномощено лице – през 2016 г. старите документи за самоличност нямаха изискване на биометрични данни и можеха да се вземат с пълномощно. Това би обяснило ситуацията“, каза Иван Савов, криминалист.

В Софийски градски съд вече е постъпила молба от Евелин Банев – Брендо за изтърпяването на всичките му присъди в България.

Той вече е в Софийския затвор и излежава 6-годишната си присъда за пране на пари и наркотрафик. Той има още 2 присъди – в Италия за 20 години и в Румъния за 10.

През всичките години на прехода Брендо е бил покровителстван както
политически, така и от представители на службите. Това заяви пред БНР
Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи сега председател на Републиканци за България.
„Това е оперативната информация, с която разполагахме“.
Цветанов си припомни сътрудничеството с италианските власти по случая през 2012 г., когато беше министър на вътрешните работи.
„При неговото задържане, което Брендо не очакваше, намерихме в
автомобила му доклад, който беше предоставен от италианските власти на българските. Вътре имаше 14 или 18 телефона. Той контактуваше с различни негови партньори на права линия.
Успяхме, заедно с италианските власти, да задържим цялата организирана група на територията на страната. След което бяха предадени. Някои излежаха своите присъди.

Ако проследете задържаните лица по делото „Брендо“, ще видите, че сега някои от тях са решаващи фактори в местната власт“.

Цветанов коментира желанието на Брендо да излежи присъдите си в
български затвор.
„Може да не е в добро здравословно състояние и с това предаване ще
получи някакво лечение. Възможно е да има притеснения за живота си и
по-добре е да се предаде. При добро поведение тук, той може да бъде
предсрочно освободен“.
Ако Брендо проговори, притеснения трябва да имат тези, които през
годините са го покровителствали и не предприеха никакви действия, за да се види какви са инвестициите, направени от негова страна, заяви бившият вътрешен министър.

Related Articles

Back to top button