СВЯТ

Киев: Няма Ялта-2, нито Минск-3 – връщането на всички окупирани територии е без алтернатива

Световната общност трябва да осъзнае, че просто няма друг начин за постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна, освен с връщането на Крим и всички окупирани от руските войски територии. Това подчерта първият заместник-министър на външните работи на Украйна Андрий Сибига в реч на третото издание на форума „Кримска платформа“, съобщават Укринформ и „Фокус“.

Дипломатът подчерта, че териториалната цялост на Украйна е невъзможна без възстановяване на украинския суверенитет върху територията на Автономна република Крим и град Севастопол. В този контекст Сибига призова да се подчертае на всички възможни международни платформи, че първопричината за „агресията на Русия срещу Украйна е опитът за анексиране на Крим преди десет години“.

„Затова световната общност трябва да осъзнае, че просто няма друг начин за постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна, освен с връщането на Крим и всички временно окупирани територии. Друга алтернатива няма. Няма политика на умиротворяване, няма „Ялта-2“, няма „Минск-3“. Трябва по-активно да акцентираме върху това и да доказваме нашата позиция пред нашите партньори“, допълни Сибига.

Епицентър

Related Articles

Back to top button