ЗДРАВЕ

Диабет тип 2 застрашава хората, които ядат прекалено много сол

Хората, които не могат да устоят да поръсят обилно храната си със сол, може да увеличат риска от диабет тип 2 с почти 40%, разкрива ново изследване.

Прекомерната употреба на сол не е опасна само за кръвното налягане – учените смятат, че тя също така увеличава риска от развитие на диабет. Според учените добавянето на сол стимулира апетита, което води до преяждане, затлъстяване и в крайна сметка до диабет тип 2, съобщава Mirror.

В момента в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, като повечето от тях имат тип 2, който се свързва с неправилно хранене и недостатъчна физическа активност. Други 2,4 милиона британци са в риск да развият диабет, ако не внимават. Екип от специалисти от университета "Тулейн" в САЩ анализира данни от Биобанката на Обединеното кралство за 400 000 души за период от около 12 години и установява, че над 13 000 от тях развиват диабет тип 2.

В сравнение с тези, които рядко използват сол, рискът от диагностициране с диабет тип 2 е по-висок с 13% за тези, които "понякога" използват сол, с 20% за тези, които "обикновено" го правят, и с 39% за тези, които "винаги" добавят сол.

Д-р Лу Ци, ръководител на екипа от Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета "Тулейн", заявява: "Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че намаляването на солта също може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2".

Проучването свързва редовния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-голямо съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а в това, че тя стимулира консумацията на по-големи количества храна, което води до затлъстяване и възпаления.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

Новините Днес

Related Articles

Back to top button