България

Мария Габриел прави всичко възможно ротацията да се състои, противното би било неуспех за нея

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел, която води преговорите с ПП-ДБ за съставяне на кабинет от името на ГЕРБ-СДС, прави всичко възможно ротацията да се състои, научи Епицентър. бг.

Бившият ни еврокомисар изглежда персонално най-заинтересована от съставянето на правителство, тъй като тя се върна от Брюксел именно с тази задача, изчака 9 месеца да й дойде редът, и ако сега не успее да нареди пъзела на кабинета, който да оглави – това ще се приеме и като личен нейн неуспех. Подложена е на огромен стрес, тъй като натискът от различни страни е сериозен. И в двете формации, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има взаимноизключващи се групи – едни искат кабинет, други, заредени с недоверие и неприязън към некаолиционния партньор, настояват „тази агония да приключи“ и да се ходи на избори.

Габриел използва целия си дипломатичен такт да тушира конфликтите и да намира пресечните точки за възможния компромис. Освен това има огромно влияние във водещите европейски центрове, които оказват натиск върху политическите кръгове у нас за постигане на съгласие за кабинет  между формации.

Мисля, че когато Габриел стане готова и всичко се договори или не се договори – ще излязат и ще ви кажат„, каза уклончиво тази сутрин Борисов, оставяйки и двете врати отворени.
Преговорите са много тежки, защото ПП-ДБ буквално извиват ръце за всеки пост и за налагане на всяка постановка в техния меморандум.

В противовес Борисов настоява да се спрази европейската норма за пропорционалност при разпределението на министерските кресла. Почти сигурно е, че военният министър Тодор Тагарев, който и днес беше критикуван и даже осмян от Борисов, си отива.
Битката е за оставането на Асен Василев. Източници на Епицентър. бг твърдят, че Борисов бил готов да отстъпи от искането си за смяната на финансовия минисър, срещу запазването на поста на вътрешния министър Калин Стоянов.

Мисля, че един процес на договаряне на правителство изисква отстъпки“, каза тази сутрин лидерът на ГЕРБ, давайки тон за компормисно отношение на двете партии към спорните теми.

Борисов обаче продължава да не отстъпва от принципа, че „разговорите трябва да са концентрирани първо върху състава и структурата на Министерския съвет, а след това върху назначения в регулатори, съдебната система и други“, защото държавата се управлява от правителство, а не от регулатори. Позицията на Денков/Петков и обратната – първо регулаторите, после министрите.

Лидерът на „Възраждане“ издаде вчера, че двете договарящи партии са се разбрали „Бойко Борисов да получи главния прокурор“. Това означава, че Христо Иванов е отстъпил от лансирането на приближените му Йонко Грозев и Андрей Янкулов за Обвинител № 1.

Колкото и да са скептични и мълчаливи, и двете страни дават знаци, че правителство по-скоро ще има, защото натискът на европартньорите ни е огромен и никой не иска да понесе отговорността за дестабилизиране на страната точно в този момент.

Очаквайте подробности

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button