България

БСП започва преговори за нов кабинет

БСП започва преговори за нов кабинет, след като получиха третия мандат за съставяне на правителство.

Първо ще разговарят с най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната“.

Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова вчера.

За основа на разговорите с всички формации ще служи управленската програма, разписана преди няколко седмици от БСП, ПП и „Демократична България“.

От левицата остават на позицията, че премиерът трябва да е излъчен от най-голямата парламентарно представена партия.

Партията ще има 7 дни, за да посочи премиер и още седмица за състав на бъдещия кабинет.

Вчера, след като ПГ на БСП получи мандата, Корнелия Нинова заяви, че най-трудното ще бъде да се намери добрия тон между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

Досега с ДБ винаги сме работили добре, разумно, винаги сме намирали решения на идеологически въпроси, които са ни разделяли, и те са били в името на националния интерес. Не мисля, че ще ни е трудно да преговаряме с ДБ, посочи тя.

И подчерта: Трудното е сега – партньорите, които си казаха остри неща, минаха в личното си простраство, да седнем всички на масата и да си говорим сериозно за политики.

Запитана дали вече имат предложение за премиер в евентуален кабинет, тя отговори: „Не, първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме на масата на разговори. Тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни”.

Вицепремиерът в оставка е категорична, че трябва да се продължат дипломатическите отношения с Русия и този въпрос трябва да бъде изчистен. 

Вероятно няма да бавим връщането на мандата, ако видим, че няма разбиране по програмата. И при най-малките знаци, че можем да постигнем такова, ще си оставим време”, посочи още Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос каква е позицията на БСП за експертно правителство, Нинова заяви: „Намираме се в тежки кризи и енергийна, и икономическа, предстоят тежки зимни месеци, смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Сега трябват лидери държавници, които да кажат – да, трудно е, но поемаме своята отговорност“.

Очаквайте подробности

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button